Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA
BIZOTTSÁG

Filmklub a Bizottság korából

A budapesti Műcsarnok szeptember 3. és november  13. között tiszteleg a nyolcvanas évek egyik legmeghatározóbb alternatív zenekara, a Bizottság előtt a Sírba visztek című kiállítással, amelynek keretében nem csak műtárgyak tekinthetők meg, de számos kísérőrendezvény teszi lehetővé, hogy a korban még inkább elmerüljön az, aki el szeretne benne merülni. A különféle művészeti ágakhoz kapcsolódó programok ugyanúgy a kiállítás koncepciójához tartoznak, a kurátorok által kitűzött cél ugyanis nem nosztalgikus visszaemlékezés vagy a zenekar bemutatása, hanem a Bizottság kultúrateremtő hatásának bemutatása.

A kiállításhoz filmklub is kapcsolódik, amelyben szeptember 20-án, kedden 18 órakor Szomjas György Kopaszkutya című filmjét vetítik. Az alkotás egy együttes alakulásának történetét mutatja be a Hobo Blues Band zenekar és a P.Mobil egyik tagjának főszereplésével, és egy jelenet erejéig Allen Ginsberg is feltűnik benne. A film címe megegyezik a Hobo Blues Band betiltott albumának címével, mely hanganyaga csak 8 évvel a film bemutatását követően, 1993-ban jelent meg.  A Kossuth- és Balázs Béla- díjas filmrendezővel Dér András beszélget a vetítést követően, akinek december 6-án szintén bemutatják egy alkotását a filmklubban.

A klub egészen december 13-áig folytatódik, minden kedden este 18 órakor a Műcsarnokban, a teljes program lent olvasható. Bemutatják többek között Müller Péter Sziámi, Tímár Péter és Szirtes András nyolcvanas évekban készült filmjeit is, a vetítéseket minden alkalommal egy beszélgetés követi a rendezővel vagy egy meghívott esztétával. A filmklubra váltott bérlettel a vetítések előtt a kiállítás is megtekinthető.


A program:

Szeptember 20.
Kopaszkutya (r.: Szomjas György, 1981, 100 perc, színes)
Főszereplők: Schuszter Lóránt, Hobó, Deák Bill Gyula, Csákányi Eszter

Vendég: Szomjas György rendező

Szeptember 27.
Ex- kódex (r.: Müller Péter Sziámi, 1983, 90 perc, színes)
Főszereplők: Gémes János, Kistamás László, Bárdos Deák Ágnes, Hajnóczy Csaba, Víg Mihály

Vendég: Müller Péter Sziámi rendező

Október 4.
Pronuma bolyok története (r.: Szirtes András, 1983, 90 perc, fekete-fehér)
Szereplők: Szirtes András, Lukáts Andor, Halász István, Murányi Sándor, Pap Tamás, Vámos Zoltán, Steiner Villő, Menyhárt Jenő, Gecser Lujza. Zene: Menyhárt Jenő.

Vendég: Szirtes András rendező

Október 11.
A kutya éji dala (r.: Bódy Gábor, 1983, 140 perc, színes)  
Főszereplők: Bódy Gábor, Méhes Marietta, Derzsi János, Grandpierre Attila, Fekete András, Seres Gabriella
Író: Csaplár Vilmos, zene: Vidovszky László, látványtervező: Bachman Gábor.

Vendég: Kovács András Bálint esztéta

Október 18.
Korkörkép (r.: Bonta Zoltán, 1984, 40 perc, színes)

Vendég: Bonta Zoltán rendező

Október 25.
Álombrigád (r.: Jeles András, 1985, 107 perc, színes)
Főszereplők: Rátonyi Róbert, Szirtes Ádám, Patai István

Vendég: Gelencsér Gábor esztéta

November 8.
Moziklip (r.: Tímár Péter, 1987, 74 perc, színes)
Főszereplők: a 80-as évek magyar pop és rock ikonjai

Vendég: Tímár Péter rendező

November 15.
Rocktérítő (r.: Xantus János, 1988, 90 perc, színes)
Főszereplők: Pajor Tamás, Pauer Henrik, Urbán Mariann, Bolyki László, Gémes József Dixi
A zene a Neurotic, Víg Mihály, Másik János és Dénes József szerzeménye.

Vendég: Xantus János rendező

November 22.
Önuralom (r.: fe. Lugossy László, 1988, 60 perc, színes)

Utóirat (r.: Szász János, 1988, 36 perc, színes)
Főszereplők: Cseh Tamás, Cserhalmi György, Benke László, Mihók László, Benkő László, Kende János, Galkó Balázs, Szarvas József, Csengey Dénes

Vendég: Muhi Klára

November 29.
Meteo (r.: Monory Mész András, 1989, 90 perc, színes)
Főszereplők: Eperjes Károly, Kistamás László, Varga Zoltán, Dér Denisa, Vajdai Vilmos
Forgatókönyv: Bereményi Géza, Monory Mész András. Zene: Másik János, Szemző Tibor

Vendég: Monory Mész András rendező

December 6.
Árnyékszázad (r.: Dér András, 1989-92, 70 perc, színes)
Főszereplők: Pauer Henrik, Michael Mehlmann, Dóka Attila, Klinger Nóra, Soma, Deák Zsolt

Vendég: Kubiszyn Viktor esztéta  

December 13.
Rám csaj még nem volt ilyen hatással (r.: Reich Péter, 1993, 80 perc, színes)
Főszereplők: Déri Miklós, Marozsán Erika

Vendég: Gelencsér Gábor esztéta

Tovább
Megosztom ezt a cikket


Lehetnék én is kamikaze - irodalmi programsorozat indul a Műcsarnokban

Már szeptember 1-jén - a Bizottság-kiállítás megnyitója előtti este - elindul a "Lehetnék én is kamikaze" elnevezésű irodalmi programsorozat a Műcsarnokban, amelyen 24 ismert magyar költő- és íróvendég beszélget Lévai Balázzsal a Bizottsághoz fűződő élményekről. A szeptember 1-jei programon a részvétel ingyenes, a többire a kiállításra szóló belépjeggyel lehet menni.

Tovább
Megosztom ezt a cikket


Adj elő a magyar ellenkultúráról!

A Műcsarnok 2011. november 4-én és 5-én "Nem hiszek ám én a mennyországba" címmel (avagy popkulturális hívószóval) nyilvános konferenciát rendez a nyolcvanas évek hazai ellenkultúrájáról a „Sírba visztek” – a Bizottság a Műcsarnokba megy című kiállítás keretein belül. A szimpóziumra bárki jelentkezhet ezen a címen, 400-600 karakternyi terjedelmű előadás-szinopszis elküldésével szeptember 30-ig. Visszaigazolás október 10-ig várható. Az előadások tervezett időtartama 20 perc.

(A plakátot efZámbó gyűjteményéből kaptuk)

Tovább
Megosztom ezt a cikket


Nagy Feró: Ha Isten megsegít, tárlatot vezetek

A Sírba visztek kiállításra Nagy Feró legalább kétszer elmenne: szerinte a Bizottságot bele kell ordítani az emberek arcába. A Műcsarnokban a videó egy jóval hosszabb verziója is megtekinthető lesz szeptembertől, egyéb hírességek és/vagy szakmabeliek benyomásairól és emlékeiről készült felvételekkel együtt.

Tovább
Megosztom ezt a cikket


Catastrophe Music Tour All Over Europe '85

(Fákó Árpád gyűjteményéből)

Tovább
Megosztom ezt a cikket


"Az emberek ki voltak éhezve" - a Bizottság a Műcsarnokban készülődik

Tovább
Megosztom ezt a cikket


Rakd ki pixelekből a Bizottság tagjait!

Pixelgrafikai versenyt hirdet a Műcsarnok a "Sírba visztek" - a Bizottság a Műcsarnokba megy című kiállításhoz. Nevezni olyan, elektronikus megjelenítő eszközökön (számítógépen, videolejátszón, mobiltelefonon) futtatható kétdimenziós pixel ikonok, animációk beküldésével lehet, amelyek az egykori Bizottság együttes tagjaihoz, dalaihoz, emblematikus szövegeihez kötődnek. A pályázat jeligés, az alkotó nevét és elérhetőségét külön (lezárt) borítékban kéretik mellékelni.

A pályázat beadási határideje 2011. október 1. A pályaművek kizárólag postai úton nyújthatók be (bármilyen elektronikus hordozón) a Műcsarnok címére (1146 Budapest, Dózsa György út 37.), a jelige feloldását külön borítékban mellékelve. A műveket neves szakemberekből álló zsűri bírálja el – a zsűritagok kiléte az eredményhirdetés napjáig nem publikus. Az értékelésnél meghatározó szempont a beazonosíthatóság, a formai vagy tartalmi utalás, a kreatív feldolgozás és értelmezés. Nyilvános eredményhirdetés: 2011. október 21., péntek. A beküldött műveket tartalmazó adathordozókat az eredményhirdetés után a pályázók visszakérhetik.

Az első díj egy egyhetes alkotói ösztöndíj Párizsba; a második egy teljes évre érvényes, kétszemélyes bérlet a Műcsarnok és az Ernst Múzeum összes kiállítására; a harmadik egy képzőművészeti albumokat, katalógusokat tartalmazó ajándékcsomag.

Tovább
Megosztom ezt a cikket


"mi vagyunk a Bizottság, mert mi döntjük el, hogy mi a jó zene, és olyat játszunk, ami nekünk tetszik"

Fotó: Hajdú D. András

Tovább
Megosztom ezt a cikket


1981. december 10-11.

(efZámbó gyűjtéséből)

Tovább
Megosztom ezt a cikket


"Hatalmas űroperát akartam"

Hogyan veszített Wahorn András egy láda pezsgőt a Bizottság miatt? Visszamentünk az első Bizottság-koncert helyszínére - a teljes interjú erre olvasható.

Tovább
Megosztom ezt a cikket


élet a bizottság után

valamikor a kilencvenes évek elején, még a fekete doboznak forgattunk egy filmet az akkor alakult lacajonikokóewahorn zenekarról. ebben elhangzik az, hogy a bizottság soha az életben nem fog újjá alakulni.

Tovább
Megosztom ezt a cikket


"Ha csinálok valamit, vagy botrány lesz, vagy kár keletkezik"Miért volt csalás a Kalandra fel! lemez? Hogyan lehettek plakátjai a betiltott Beatricének? Bernáthy Sándor akkor lépett ki a Bizottságból, amikor senki nem vette észre, hogy direkt hamisan játszik.

Interjú erre >>

Tovább
Megosztom ezt a cikket


"Azt hitték, elfoglaltuk a rendőrörsöt"Miért kellett feloszlania az együttesnek, amely végre megtanult zenélni? EfZámbó István a művészeti és rendőri akciókról, az elmemegfigyelőben töltött hónapokról, ipari vibrátorról, a kommunikáció hiányáról, a Szentendrére látogató Miles Davisről, és királyokká válásról.

Interjú erre >>

Tovább
Megosztom ezt a cikket


rajta

rex wahorn, fe lugossy laca és ef zámbó öcsi megterít.

Tovább
Megosztom ezt a cikket


BIZOTTSÁG

blogavatar

A sírba visztek.

Utolsó kommentek